ANALITZAR I CONTRASTAR FONTS

ANALITZAR I CONTRASTAR FONTS


1. Llegeix aquest text:

Per obtenir informació útil i fiable de les fonts que utilitzem, hem de seguir alguns passos i fer-nos algunes preguntes:


1.1 Identificar la font: Qui ha estat l’autor? Quan es va crear?

1.2 Obtenir la informació que ens interessa: Què diu? Què hi veiem? Quina finalitat té?


1.3 Valorar la seva fiabilitat i contrastar-la amb altres fonts: Quina intenció té l’autor? Hem de preguntar-nos què diu, però també què no diu? L’autor ha estat objectiu? Què diuen altres fonts?


Una sola font no acostuma a ser suficient per poder considerar del tot fiable una informació, és necessari consultar altres fonts i contrastar la informació.


Per interpretar una font cal situar-la sempre en el seu context històric, que és quan adquireix tot el seu significat.


https://www.memoria.cat/edu/treballar-les-fonts/les-fonts-de-la-historia/


2.Observa atentament la informació que trobaràs tot seguit i fixa't especialment en les fotografies que hi apareixen, perquè  després n'hauràs d'analitzar una  per descobrir si està falsejada o no.


INFORMACIÓ

" Des de la política, la guerra o el mer entreteniment, amb o sense photoshop, sempre s'han trucat les imatges 

//....//

Fotos Trucades en la Política

No existia photoshop, però la tècnica d'eliminar personatges incòmodes en la política existeix des de la nit dels temps. 

//...//

A la imatge podem contemplar una de les arengues de Lenin, al començament de la revolució russa del 1917.

A la part inferior veiem com el púlpit de fusta sobre el qual Lenin dirigeix el seu discurs, es veu ampliat de manera que oculti a les persones que allí es trobaven.

lenin oculta a Trotski

Altres Exemples de la revolució russa

Aquest és un exemple de manipulació ostentosa. En el cartell de la botiga, originalment, es podia llegir: "Rellotges, or i plata, però van ser canviats per la frase "Lluita pels teus drets".

Revolució Russa Foto trucada

Personatges que apareixen o desapareixen

Stalin-photoshop

 

Pots llegir l'article sencer a aquesta adreça: https://www.actuallynotes.com/fotografias-trucadas-en-la-historia/

 
2. Observa aquesta fotografia de la manifestació que es va fer a Barcelona el 8 d'Octubre del 2017, i investiga si està trucada. Podràs esbrinar-ho buscant a l'hemeroteca de la Vanguàrdia el diari del dia 29-10-2017,  i comprovant si  la foto que es va publicar és com aquesta. Trobaràs l'hemeroteca a aquesta adreça: https://www.lavanguardia.com/hemeroteca

Manifestació unionista

 
8.4 Explica els resultats de la teva investigació en un full word, odt. etc ... . o en un missatge de veu, seguint les indicacions del professor/a . Per gravar i compartir el missatge de veu pots fer-ho amb l'aplicació que trobaràs clicant aquest enllaç: https://vocaroo.com/

 

INICI WEB

EL MEU BLOC

ALTRES ACTIVITATS Fonts de la Hª

visites

contadores web

Llicència de Creative Commons