ELS ÀUSTRIES I CATALUNYA

REPASSEM DATES I CARACTERÍSTIQUES GENERALS

 

1ª SESSIÓ

TEXT SOBRE ELS ÀUSTRIES I CATALUNYA

El rei Carles I d'Habsburg, malgrat la seva condició d'emperador del Sacre Imperi Romano Germànic i senyor de Borgonya i Flandes, va manifestar un interès molt intens en els assumptes de Catalunya, molt probablement com a conseqüència de l'excel·lent acollida que la Generalitat sempre li va dispensar i pels territoris americans, nord-africans (Tunísia) i europeus (Milà) que, sota administració catalana, va incorporar a la corona.

Els seus descendents, els reis Felips d'Habsburg, en canvi, van capgirar absolutament llur política en benefici de l'estat de Castella i en contra dels interessos catalans fins que, fruit de les desavinences, van esclatar les guerres d'independència catalanes de 1640-1652 i 1701-1715 que van suposar el desastre i la submissió final amb la incorporació del territori català als estats de França i Castella (llavors esdevinguda Espanya).

http://www.histocat.com/index.html?msgOrigen=6&CODART=ART01312

1. Llegeix el text, mira't el video i alhora fes la primera activitat de la FITXA 1:

També pots trobar aquest video a: http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=17802&p_ex=memoria%20de%20catalunya&p_alg=catalunya%20dins%20la%20monarquia%20hispanica&p_tip=VIDEO

Edu3.cat CATALUNYA DINS LA MONARQUIA DELS ÀUSTRIES

 

3. Obre la FITXA núm. 2 i fes l'activitat sobre Felip II .
   
4. Elabora un esquema similar al de la introducció d'aquesta pàgina, però substituint les característiques generals de la política dels diversos Àustries per les característiques del govern d'aquests reis a Catalunya.
   

2ª SESSIÓ

TEXT: LA GUERRA DELS SEGADORS

L'any 1640, el rei va obligar la pagesia catalana a allotjar uns 10.000 soldats del seu exèrcit, que havien de lluitar contra els francesos. Els abusos d'aquests soldats a les cases i poblacions van provocar que els pagesos organitzessin avalots. A la vegada, aquests avalots eren contestats per accions cada cop més violentes dels exèrcits. Quan el comte-duc d'Olivares, favorit del rei Felip IV, va fer empresonar dos consellers de Barcelona i el diputat militar de la Generalitat, un grup de camperols armats els van alliberar.

Uns quants dies més tard, després que un segador resultés ferit, una munió de camperols es va dirigir a Barcelona...

http://www.tv3.cat/historiesdecatalunya/cronologia/cron103448347.htm

5. ClIqueu sobre "CACERA DEL TRESOR " i feu una recerca en grup sobre aquesta guerra tan significativa per a Catalunya.

http://phpwebquest.org/catala/caza/soporte_tabbed_c.php?id_actividad=3669&id_pagina=1

   

3ª/4ª SESSIÓ

TEXT. BANDOLERS I CORSARIS

Catalunya va ser en aquesta etapa una terra de bandolers. En el bandolerisme, hi va participar la noblesa, a les ordres de la qual actuaven els bandolers. Aquests bandolers, moltes vegades, però no sempre, procedien de les classes populars. Perot Rocaguinarda i Joan Sala, àlies Serrallonga, han estat els dos bandolers més mitificats per la literatura.

http://www.tv3.cat/historiesdecatalunya/cronologia/cron103448312.htm

6. Per saber molt més del bandolerisme i conèixer algun bandoler i la seva biografia, obre aquest enllaç, i trobaràs un video, una auca, textos i un quadern virtual per informar-te. Per acabar hauràs de respondre unes preguntes.

http://www.mydocumenta.com/index.php?proyecto_token=0D3BEF6864ABE0AD7403E1579E914429