4.7 L'ART I L'ARQUITECTURA
FITXA PER IMPRIMIR

 

4.7.1 Llegeix aquesta informació i després fes les activitats.

L'ART CLÀSSIC

L’art romà va desenvolupar-se en els segles de la República i, fonamentalment, durant l’Imperi. Les seves obres denoten influències d’estils artístics dels pobles conquerits, especialment de Grècia i dels regnes hel·lenístics, així com de l’art etrusc. D’aquesta manera, per a molts autors, l’art romà pot ser considerat com una continuació de l’art grec del període hel·lenístic. És per aquest motiu que l’art de l'Antiga Grècia i el de Roma s’agrupen sota la denominació d’art clàssic.

Les ciutats. L’art romà va ser fonamentalment urbà, perquè les ciutats eren el centre de la vida de l’Imperi. Les ciutats romanes acostumaven a tenir un traçat regular, amb una forma similar a la dels campaments militars. L’espai intern s’organitzava entorn de dos carrers principals, el cardum (eix nord-sud) i el decumanus (eix esoest), que es creuaven al centre on hi havia el fòrum o plaça pública.

Van pavimentar els carrers i van construir clavegueres i conduccions d’aigua per a les fonts i els habitatges dels ciutadans més benestants. Els habitatges de les famílies més riques, les domus, tenien diverses dependències organitzades a l’entorn d’un atri o pati central. Decoraven les parets amb pintures i mosaics. També hi havia les insulae, unes cases de pisos on vivien diverses famílies.

( Font: http://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/2010/07/12/l%E2%80%99art-classic-roma/ )

En aquest enllaç podràs localitzar el cardo màximus, el cardo decumanus i el fòrum seguint el model aplicat a totes les ciutats romanes :

http://recursos.cnice.mec.es/latingriego/Palladium/cclasica/esc336ac02.htm

4.7.2 Relaciona el nom dels elements de la ciutat amb el número que li correspon a la imatge.

4.7.3 Observa en aquest croquis d'una ciutat romana, l'estructura que tenia i quins n'eren els principals edificis. Després fes les activitats que hi ha a sota.

Ciutat romana

4.7.4
4.7.5 Fes les següents activitats clicant sobre els enllaços: Construccions romanes i Arquitectura romana.

 

 

 

4.7.6 Resol aquest puzzle .

4.7.7 Clica l'enllaç de sota, llegeix la informació i després respon el qüestionari que hi trobaràs al final :

http://www.xtec.cat/~sescanue/roma/catala/index.html

ACTIVITAT VOLUNTÀRIA

4.7.8 Ves a aquesta adreça i podràs fer una visita virtual per diferents construccions arquitectòniques de Roma:

http://recursos.cnice.mec.es/latingriego/Palladium/cclasica/esc311bd09.php i tria les opcions: Trazado de una ciudad romana .

AVALUA'T

TEMPS

EVOLUCIÓ I

EVOLUCIÓ II

LLOC

SOCIETAT

RELIGIÓ

QUÈ HAS APRÈS ?

L'ENGINY

contadores webvisites

Hi ha algun vincle trencat ? Si us plau fes-m'ho saber en aquesta adreça. Moltes gràcies malsius2@xtec.cat