LA GUERRA DE SUCCESSIÓ I L'11 DE SETEMBRE

LLEGEIX LA INFORMACIÓ DEL LLIBRE

1. Fes dos clics sobre la coberta de: La Guerra de Successió, del nivell que t'indiqui el professor/a i llegeix el llibre que se t'obrirà. Tingues en compte que la informació que llegiràs et serà necessaria per fer les activitats.

NIVELL AVANÇAT
 

Si us interessa ampliar la informació sobre la Guerra de Successió Espanyola podreu fer-ho en el dossier que trobareu a aquestes adreces:

http://1714.mhcat.cat/intro.html

http://www.mhcat.cat/content/download/22241/179693/file/Catalunya%20i%20la%20guerra%20dossier%20educatiu.pdf

NIVELL BÀSIC

ANALITZEM LES CAUSES DE LA GUERRA

2. La mort sense descendència de Carles II, rei dels regnes d'Espanya, va ser el detonant que va fer esclatar una guerra que va esdevenir europea, perquè s'hi van involucrar les principals potències europees, però també civil perquè dins dels territoris espanyols hi va haver partidaris dels dos bàndols, uns a favor de Felip d'Anjou i els altres a favor de Carles d'Àustria.

 

ACTIVITAT: A la fitxa que tens situada a la part superior d'aquesta pàgina web, al costat del títol, explica quines van ser les causes que van portar a la Guerra de Successió Espanyola, dins i fora de les fronteres d'Espanya. Si amb la lectura del llibre no t'ha quedat clar, mira't aquest vídeo ( sobretot els primers 7 minuts ).

Edu3.cat
 

FES UN EIX CRONOLÒGIC

3. Fes l'activitat 1 de la fitxa de treball, i després fes una línia del temps a partir dels fets i dates de la Guerra de Successió que has treballat a l'activitat. A cada nou aconteixement que incorporis a la línia hi hauràs de posar la data, una imatge i una breu descripció del fet. Mira't el model que tens a sota i clica a sobre de cada fet per veure'n la descripció. Pots fer-la amb el programa " Timetoast". És gratuït, però si no l'has fet servir abans, t'hauràs d'enregistrar. Adreça: http://www.timetoast.com/

Tutorial: http://www.youtube.com/watch?v=bsBXtzPXdw4

Quan tinguis l'eix cronològic fet has de copiar-ne l'adreça al lloc que se t'indica de la fitxa .

 

PINTA DOS MAPES

4. A partir dels mapes que apareixen en el llibre, pinta els que trobaràs a la fitxa de treball:

  • MAPA 1: Països que van recolzar a Felip d'Anjou, i països ( Lliga de L'Haia ) que van recolzar a l'arxiduc Carles.
  • MAPA 2: Territoris que Felip V va conservar i territoris que va perdre a partir de la Pau d'Utrech.

*Pots fer servir el programa Paint.net. Si no el tens es pot descarregar gratuïtament a aquesta adreça: http://www.softonic.com/s/paint-windows

Tutorial: http://www.slideshare.net/icjimenezq/tutorial-paintnet

FEU UN CARTELL

5. En parelles feu un cartell sobre l'11 de setembre de 1714. Podeu fer servir el programa Glogster ( http://edu.glogster.com/ )

  • El cartell l'haureu de copiar cadascú a la seva fitxa i també imprimir-lo per entregar-lo al professor/a, per fer-ne un mural per a l'aula. Una vegada exposats tots els cartells que hàgiu fet entre tota la classe votareu el que us sembli millor.
  • Clicant aquesta vinyeta del costa podeu mirar aquesta auca de l'11 de setembre per acabar-vos d'informar ( Informació de l'auca: Text Ramon Cuéllar/ Joan Vilamala- Il·lustracions Jaume Gubianas, 2005. Les parets de les auques http://www.auques.cat/).
  • Mireu també el model de cartell de sota, sobre la 1ª Guerra Mundial.

 

COMPROVA QUÈ HAS APRÈS

6. Clica l'enllaç i respon el test que hi trobaràs. Has de copiar a la fitxa de treball la pregunta i la resposta correcta.

http://www.edu365.cat/eso/muds/socials/11setembre/avalua/index.htm

SOPA DE LLETRES

7. Busca 10 paraules relacionades amb el tema que has treballat.