Omet navegació

La crisi de l'Imperi romà d'Occident

Informació

Al segle III, l'Imperi Romà va iniciar un període de decadència. /.../ En l'àmbit de l'economia, el sistema esclavista ja feia temps que es mostrava incapaç d'augmentar la producció. A més, hi va haver un importat increment dels preus, que va perjudicar el comerç.
La crisi va incidir molt especialment a les ciutats romanes. A l'actual territori de Catalunya, Tarraco i Emporion van patir invasions des de mitjan segle III, de les quals ja no es van recuperar, i Gerunda i Barcino aviat es van emmurallar. Alhora, el comerç amb Roma va decaure. La crisi econòmica i comercial, la inseguretat i la creixent pressió fiscal van impulsar moltes famílies a fugir al camp.
Paral•lelament, al camp, la por a les invasions bàrbares va tenir com a conseqüència una disminució del nombre de propietats petites i mitjanes. El resultat va ser que van sorgir grans dominis on la mà d'obra esclava va ser substituïda per colons, pagesos a qui els grans propietaris cedien temporalment l'ús de la terra a canvi d'un cens.

Font: http://www.tv3.cat/historiesdecatalunya/cronologia/cronologia.htm 

Creat amb eXeLearning (Finestra nova)